17 Aralık 2009

YÖK Yeni Katsayı Formülünü Belirledi

YÖK, Danıştay ile aralarında sorun olan katsayı formülü için bulduğu çözümün ipuçlarını verdi.

YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan alınan kararları açıkladı. YÖK Başkanı açıklamasında şunları kaydetti.

YÖK Genel Kurulu'nun 21 Temmuz 2009 tarihinde aldığı karardaki 3,4 ve 5. maddeleri hakkında Danıştay 8. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine ortaya çıkan hukuki boşluğun doldurulması zorunluluğu karşısında herhangi bir karışıklık olmaması için 3,4 ve 5. maddeler kaldırılmıştır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarıyla yerleştirme yapılan programlar ile Lisans Yerleştirme Programı (LYS) puanları esas alınarak, yerleştirme yapılan programlarda ilgili AOBP adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0.15, alanı dışında tercih yapması halinde 0.13 ile çarpılır. Ortaya çıkan sayının sınav sonucuna eklenmesi suretiyle bu aşamadaki yerleştirmeye esas olacak puan belirlenir.

Adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili AOBP'lerinin 0.05 ile çarpımı sonucunda bulunan puan, diğer puanlarına ayrıca eklenir.

Meslek Yüksekokullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına, açıköğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılır.

Sınavsız geçiş dışındaki önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmek için en az 140 YGS puanı gerekir. YGS puan türlerinden en az birinden 180 puan alan adaylar, LYS sınavlarından istediklerine girme hakkı kazanırlar. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde en az 180 puan almak gerekir.

YGS ile LYS sonucu oluşan her puan türünde Türkiye genelinde ilk bin kişi arasına giren adayların yerleştirme puanı hesaplanırken AOBP'lerinde tercih edeceği bütün programlar için alan içi katsayı değeri (0.15) kullanılır.

Bakalım Danıştay bu düzenlemeyide geri çevirecek mi? Burada önemli olan soru şu galiba, yargı eliyle ülkede bir kast sistemi mi yaratılmak isteniyor? Neticede ülkemizi tanıyıp bilen herkesin, çok iyi bildiği bir gerçek vardır, liseye kayıt olacak gençler kendi isredikleri okullara değil, anne, babalarının uygun gördükleri okullara kayıt olur. Geçtiniz ki kendi istedikleri bölümlere ve okullara bile yazılmış olsalar, fikirlerini değiştirme özgürlüklerini, Danıştay'ın ellerinden alma hakkı yok. Eminim Danıştay üyeleri'de bu noktaya gelene kadar pek çok kereler karar değitirmişler ve belkide bir kısmı hukuk bölümünü sonradan seçmiştir. Bilemem ama belkide aralarında meslek lisesi çıkışlı olanlar bile çıkabilir. Özgürlükler mi, önyargılar mı kazanacak, yaşayıp göreceğiz.

Hiç yorum yok: