19 Temmuz 2009

Siyasi Etik

Siyasette Neden Dürüst Olunamıyor?

Ülkemizi uzun yıllar yönetenleri, yönetmeye talip olanları TV'de izlerken sizde kendinizi bir acayip hissetmiyormusunuz?

Açık oturumlarda, söyleşilerde, mülakatlarda konuşan, sorulara cevap veren siyasetçilere bakıyorum kendimi kötü hissediyorum. Bu siyasetçilermi beni ve ülkemi yeni ufuklara taşıyacaklar. Modernleşme ve çağdaşlaşmayı ülkeme getirecekler, kağıt üzerindeki eşitliği gerçek hayata geçirecekler. Şimdi hakkını yemeyelim, İktidar partisi geldiğinden beri en hızlı bir şekilde Avrupa ile ve dünya ile entegre olamaya çalışıyor, yeterlimi? değil, ama muhalefete bakıyorum, bizim için yetersiz olan reformları bie fazla görüyor rejim için tehdit olarak algılıyor ve iptal ettirmek, bir şekilde bertaraf etmek için elinden geleni yapıyor. Gerekçeleri ise İktidar partisinin gizli gündemi varmış. Doğruyu kim yaparsa yapsın, "doğru" doğrudur, amacı beni ilgilendirmez, yani amacınız kötü ama, yaptığınız iş çok olumlu. Ben bu ülkede yaşayan insanların elde etikleri bu hak ve özgürlükleri kolay kolay kaybetmeyi kabullenmeyeceklerine eminim, ne sivil darbe ile, nede askeri darbe ile. Bakın İran ne halde, hemde oradaki rejim çok daha sert olmasına rağmen, insanlar hak arayabiliyor, ama hakkınızı çinde aramaya kalkarsanız, ya sokakta tank altında, yada idam mangası önünde can veriyorsunuz, olmadı devletin desteklediği tetikçi unsurlar sizi yok ediyor, rejimi korumak adına, bir çağrışım mı oldu? Hadi canım inanmam. Yani Çin'de demokrasi olsa insanlar bu kadar kolay katledilemezler, katledenler de bu emirleri bu kadar kolay veremezler. Gelelim biz kendi konumuza Çin'e ve İran'a bakarsak özgürlükleri genişletmeli, bireyi devlet terörüne karşı korumalıyız, bizim siyasilerimiz özelliklede muhalefetimiz ne söylüyor, ne yapıyor? Demorasi ve özgürlükler ülkelerin kurtuluşu bu kavramlarda, kalınmada, refahta, sosyal devlette peşinden gelişebilecek şeyler, ama demokrasi yoksa özgürlükle kısıtlanıyorsa, yargı işlemez, adalet çalışmaz, toplum giderek yozlaşır ve bozulur bunlarda anarşi doğurur. Lütfen bizi yönetenler ve yönetmeye talip olanlar biz daha fazla özgürlük istiyoruz, daha fazla refah istiyoruz, kısaca mutlu olmak istiyoruz.

Sonuç, isyasilerimiz bizim taleplerimize kulak versinler, asıl görevleri devleti bizden korumak değil, bizi devletin bürokrasisinden ve şiddetinden korumak.

Hiç yorum yok: