6 Mayıs 2009

Kolbastı'nın Günüde Çıktı



Popüler sosyal ağlardan Facebook'ta duyurulan "31 Mayıs Dünya Kolbastı Günü" ile yöresel bir halk oyunumuz olan Kolbastı inşallah evrensel halede gelecek. İlgilenenler etkinlik detaylarına aşağıda verdiğimiz linkten erişebilirler.

İnsanın var oluşundan bu yana insanoğlunun kendisini ifade ediş biçimi olarak ortaya çıkan kolbastı, ilkçağlardan günümüze kadar değişerek ve gelişerek evrenselleşti. Bu süreç içerisinde, bir disiplin haline gelen kolbastı oyunu, farklı anlatımların, farklı görüş ve akımların etkisiyle kendi içerisinde büyük bir gelişime ve değişime uğradı. İnsan bedeninin ve zihninin sınırları zorlandıkça kolbastı teknikleri gelişti ve kolbastıyla anlatım daha da güçlendi.

Dünya Kolbastı Günü, ilk kez 2000'de başlatıldı. Bir anlatıya göre yıllar yıllar öncesinde farozlu balıkçılar bereketli bir av döneminin ardından Mayıs ayının son gününde bir araya gelir, kutlamalar yapar ve eski adı ile Faroz Kesmesi oynarlarmış işte bu nedenden ötürü ‘31 Mayıs’ Dünya Kolbastı Günü olarak seçilmiştir.

Dünya Kolbastı Günü'nün amacı, bu sanat ürününü, kendi evrenselliği içinde bütün siyasal, kültürel ve etnik sınırları ortadan kaldırmak, insanlığı Kolbastı ortak dili ile barış ve dostluk içinde birleştirmektir. Türk halkı olarak görevimiz ulusal dansımız olan kolbastıyı ve ülkemizde başarıyla ortaya konan evrensel dansları, dünya platformunda sergilemek ve ülkemizi tüm dünyanın ortak dilinde ifade etmektir.

Kolbastı evrenseldir, kolbastı ulusaldır, kolbastı yereldir, kolbastı insanın kendisidir. İnsan duygusu, düşüncesi, yeteneği ve birikimleriyle ortaya çıkan kolbastı insanın ta kendisidir. Kendisini kolbastıyla ifade edebilen, ülke çapında ve dünya platformunda yaşayışını ve arzularını dile getirebilen ve kolbastıya gönlünü koyan herkesin 31 MAYIS DÜNYA KOLBASTI GÜNÜ kutlu olsun.
Facebook Kolbastı Grubu

Hiç yorum yok: