1 Eylül 2008

Oruç Tutarken Kilo Almayın!

Ramazanda sahura kalkmadan tutulan oruç kilo aldırıyor! Ramazanda alınan kiloların nedeninin “yanlış tutulan oruç” olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde sıvı ve posa alımının artırılması, hareketlerin kısıtlanmaması ve en az 4 öğün yemek yenmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. İşte uzmanların açıklamaları ve örnek Ramazan menüsü...Özel İstanbul Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aşkın Yüksel, ramazan ayı boyunca kilo almadan beslenmenin altın kurallarını anlattı. Dyt. Aşkın Yüksel ramazanda alınan kiloların nedeninin oruç tutmak değil “yanlış tutulan oruç” olduğunu belirtti.

Sahura Mutlaka Kalkın

Birçok kişi sahura kalkarak yemek yedikten hemen sonra uyumanın kilo aldıracağını düşünür. Oysa ki sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini arttırdığı için kan şekerinin düşmesine ve boş midede asit salgısının artmasına sebep olmaktadır. Bu da metabolizmayı yavaşlattığından sahura kalkmadan oruç tutan kişilerde ortalama 4-5 kilo alındığı gözlenmektedir. Bu yüzden kilo alımını engellemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Sıvı ve Posa Alımını Arttırın

Ramazan ayı boyunca sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biride bağırsak tembelliğidir. Oysa bunun da önüne geçmek çok basittir. Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık arttırmakla bu sorun tamamen çözümlenmektedir. Hergün şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, bitkisel çaylar ve özellikle kuşburnu ilavesi çok faydalı olacaktır. Yine bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri daha çok önerilmektedir.

Hareketlerinizi Kısıtlamayın

Ramazan ayı boyunca kişilerin kilo almalarına sebep olan etkenlerden biri de kişilerin oruçluyum diyerek hareket kapasitelerini düşürmesi, pasif bir yaşantıya geçmeleridir. Bu metabolizmalarını daha da yavaşlatan bir duruma neden olmaktadır. Metabolizmanın yavaşlaması demek, daha çok kalori demektir ki bu da alınan kalorilerin kilo olarak geri gelmesi anlamına gelir. İftardan sonra yapılacak hafif tempolu yarım saatlik bir yürüyüş kilo almamızı engellemekte büyük rol oynayacaktır.

En Az 4 Öğün Yiyin

Ramazan da öğün sayısı en az 4 olmalıdır. İftarda hafif ve az yağlı yiyecekler tüketilmeli sonrasında ise ara öğünlerle takviye yapılmalıdır. Günlük sıvı ihtiyacını karşılamak için mutlaka 2-2.5 litre su içilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla kepekli ürünler tercih edilmelidir.Yemekler yavaş ve uzun sürede tüketilmelidir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir.

Örnek Menü

Sahur: Şekersiz veya bitkisel çay, 1 veya 2 kibrit kutusu kadar peynir, 2 dilim kepek ekmeği, 1 porsiyon mevsim meyvesi, 5-6 adet zeytin ve bol yeşillik
İftar: Bir bardak su-hurma –zeytin-çorba-etli veya tavuklu bir sebze yemeği yanına 2 veya 3 kaşık pilav/makarna ile servis edilir. Eğer özel bir diyet uygulanmıyorsa yanına 1-2 dilim kepek ekmeği alınabilir.

Ara: Meyve veya yoğurt
Ara: Sütlü tatlı veya 1-2 avuç dolusu kuru yemiş, kurutulmuş meyve

Bu yazının aslını görmek ve daha fazla bilgi edinmek için ailem.com'u ziyaret edebilirsiniz...

./...

Hiç yorum yok: