18 Ekim 2009

Maliye Kimlere Ceza Kesebilir

Son günlerde acayip tuhaf şeyler oluyor ve kimse bu olanları garipsemiyor. Maliye büyük grupları denetlemeye başlayıp, birde ceza kesince kızılca kıyamet koptu.

Bu olanlardan sonra sıradan bir vatandaş olarak aklıma gelen sorular beni birden ürküttü. Ülkedeki bir grup insan, kendini herkesin ve herşeyin (devlet ve kurumları da dahil) üzerinde görüyor du? Dünyanın her yerinde özel sektör denetlenir ve uygunsuz işlemleri varsa yasal karşılıkları uygulanır. Bizde ise sadece küçük ve orat boy işletmeler denetlenir, büyüklere ilişilmezdi. Evet ilişilmezdi ama artık Türkiye değişiyor, yapanın yanına kalmıyor artık. Banka batıranlar'ın mal varlıkları tespit edilip tahsil ediliyor, buna direnenler ise ya devlet'i ve kurumlarını karalama kampanyası yapıyor, baktı buda olmuyor yurtdışına kaçıp sığınma hakkı istiyorlar. Gerekirse ülkemiz için ölürüz, malımız canımız feda olsun deyip, bazı organizasyonları perde arkasından destekleyenler iş mallarını vermeye gelince basıyor yaygarayı, artık düşünün azrailin işi ne kadar zor.

Vergi kutsaldır, evet, asgari ücretle çalışanlar bu ülkede kuruşu kuruşuna vergisini veriyorsa, iş adamlarımız hiç kusura bakmasınlar, onlarda vergilerini artık doğru dürüst ödeyecekler. Denetlenmeyen defterler, hesaplar devri bitiyor, Avrupa bu yapılanlara tepkiliyniş, yok ya, Avrupa ve Amerika'da vergi kaçırmak gibi mali suçlara ve bu suçu işleyenlere ne yapılıyor bir bakın ondan sonra bizi uyutmayı deneyin.

Ödenen vergilere ve yaşanan müthiş hayatlara bakan, biraz kafası çalışan birisi Türkiye'de ciddi vergi kaçırıldığını çok kolay anlayabilir, Denetlemelerde çıkan sonuçları, keşke halka'da duyurmak için gerekli yasal değişiklikler yapılsa da, halkta bir şirketin hisse senetlerini alırken daha gerçekçi bilgilerle yatırım yapabilse ve kötü niyetli iş adamlarının oyuncağı olup dişinden tırnağından artırdığı birikimlerini kaptırmasa.

Sonuç olarak Türkiye'de işadamlarının bu kadar yüksek oranda medya sektörüne girmesi ve medyayı silah olarak kullanması bugüne kadar işledi, ama artık siyasiler gördü ki, güçlü bir devlet medya kabadayılarına pabuç bırakmadan adam gibi devleti yönetmek isterlerse bunu başarabilir. Yeterki medyadan beklentisi olmasın.



Hiç yorum yok: