9 Temmuz 2009

Dikkat!!! Kötü Adamlarda Facebook Kullanabilir

Yakın bir tarihte tatile çıkmayı planlıyorsunuz ve bunu yakınlarınıza Facebook gibi sosyal ağlardan duyurmak istiyorsanız bunu yapmadan önce bir kez daha düşünün. Teknoloji'yi inanın sizin kadar belki sizden de fazla kötü niyetli kişiler de kullanıyor. Tatil dönüşünde sürpriz yaşamak istemiyorsanız yazının devamını okuyun.

Danimarka'da kısa adı IFKA olan bir kurum tarafından yayınlanan rapora göre ülkedeki internet kullanıcılarından dörtte biri Facebook ve benzeri sosyal paylaşım ağlarındaki sayfalarında, yada tatil boyunca kullanacakları otomatik elektronik postalarında tatil planlarından, ne zaman tatile çıkacaklarından, ne zaman döneceklerinden detaylı bir şekilde bahsediyorlar. İFKA adlı kurum, bu şekilde internet kullanıcıları sadece yakınlarını değil, hırsızları da bilgilendirdiklerini belirtiyorlar, ve herkesi dikkatli olmaya çağırıyor.

Teknolojinin müthiş bir hızla geliştiği günümüzde internette birşey yapmadan önce, en azından hırsızların da teknolojik gelişmelerden istifade edebileceğini tahmin etmeniz gerekiyor.

Herkes internet üzerinde herhangi bir bilgi bırakırken iki kere düşünmeli ve tedbirli davranmalı. Özellikle elektronik postalara ve Facebook gibi sitelere girilen bilgilere daha fazla dikkat edilmeli. Normalde Facebook gibi sitelerde kullanıcılar kendi sayfalarını görebilecek kişileri sınırlayabiliyorlar, ancak bu tek başına yeterli değil, mutlaka çok dikkatli olunmalı.

Facebook gibi sosyal ağlarda hesabı olanlar için tavsiye edilen birkaç güvenlik tedbiri şöyle sıralanabilir:
  • Bağlantı halinde olduğunuz kişileri gruplara ayırın! Mesela anneniz, babanız yada kardeşiniz gibi yakın akrabalarınız. Onlarla her şeyi paylaşabilirsiniz. Bu kişiler için özel bir grup yapın.
  • Öte yandan her şeyi bilmek zorunda olmayan Patronunuz, bazı uzak akrabalarınız, iş arkadaşlarınız için ayrı bir grup yapın. Bu şekilde herkes için ayrı bir erişim seviyesi oluşturun.
  • Özel bilgilerinizi çok gerekmedikçe Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşmayın.
  • Sayfanıza erişim ayarlarınızı tekrar kontrol edin ve gereğinden daha fazla serbestlik vermeyin.

Hiç yorum yok: