2 Kasım 2009

Bloglamaya Başlamak İçin İpuçları

Blog yazmak, internette son yılların en popüler olaylarından biri haline geldi. Blog yazmaya başlayacak olanların, bu işe başlamadan önce bilmesi gereken bazı basit şeyler var. İster kişisel bir blog olsun, iser kurumsal bir blog, bu bilinmesi gereken şeyler hemen hemen aynı. Biz burada kendi deneyimlerimizden edindiğimiz, Türkiye'ye özgü tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Blog Servisini Seçmek

Blog yazmaya başlamanın ilk adımı, ücretli hizmet veren bir servismi, yoksa ücretsiz hizmet veren bir servismi tercih edeceğinize karar vermektir. Ücretsiz hizmet veren servislerde bazı kısıtlamalar ile karşılaşma ihtimaliniz olduğunu bilerek, (karşılaşabileceğiniz kısıtlamalar, kullanmaya karar verdiğiniz servise göre değişir, başlamadan önce bunları araştırmanızı tavsiye derim) bloglamaya başlama amacınızı da göz önünde tutarak, işin başından en uygun servisi seçmek, sonradan yaşayabileceğiniz bir çok sorunu, en baştan önlemenizi sağlayabilir.

Yabancı Blog Servisleri

En tanınmış, ücretsiz hizmet veren yabancı blog servisleri arasında Blogger, Wordpress (ücretsiz sınırlı verisyonu) ve xanga sayılabilir.

Yerli Blog Servisleri

Ülkemizdeki ücretsiz blog servisleri ise Bloggum, Blogcu, Türk Blog sayılabilir.

Blogunuzun Konusuna Karar Vermek
Nasıl bir servis kullanacağınıza karar verip, kaydınızı yaptıktan sonraki en önemli şey, hangi konuda yazacağınızdır. Bloglama'da en önemli şey içeriktir. Blog yazarken iyi bildiğiniz bir konuyu seçerseniz, blogunuzu yazmaya başladıktan bir süre sonra konu sıkıntısı çekmezsiniz. Özgün içerik yaratabilmek blogunuzun diğer bloglar arasından sıyrılmasında size büyük avantaj sağlayacaktır.
Bloglamada maalesef yapılan en büyük hata, kopyala yapştır da denilen, başka site ve bloglardan içerik almaktır. İlerleyen yazılarımızda bahsedeceğimiz SEO tekniklerinde, kopya içerik yerine, özgün içerik kullanımının neden önemli olduğunu anlatacağız.
Konunuzu belirledikten sonra yapmanız gereken diğer önemli şey, konunuza ve blog ayzma amacınıza uygun bir şablon (template) seçmektir. Blog şablonunuzun içeriğinizle uyumlu olması ve okuyucularınızın blogunuzu takip etmesini kolaylaştıracak bir tasarıma sahip olması çok önemlidir. Bunlar kadar önemli olan bir diğer şey ise seçtiğiniz şablonun SEO uyumudur.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Şimdiden bir kaç kez karşınıza çıkan bu SEO'yu merak ediyorsunuz muhtemelen, kısaca blog veya sitenizi, arama motorları için kolay bulunur ve indekslenir hale getirmek için yapılması gereken uygulamalar diye tanımlayabiliriz. SEO uyumlu olmayan bir blog veya site, tüm diğer konulara ne kadar dikkat ederse etsin arama motorları tarafından düzgün olarak indekslenmeyebilir, ve arama sonuçlarında hak ettiği yerlerde çıkmayabilir. Şablon kısmında da söyledğimiz gibi en başından şablonunuzu SEO uyumlu seçmek çok önemlidir.

Google Araçlarnı Kullanın
Blogunuzu takip etmek için, Google tarafından sağlanan onlarca ücretsiz servis ve araca ulaşabileceğiniz bir Google hesabı açın. (blogger servisini kullanıyorsanız zaten bir Google hesabınız var demektir) Google Site Yöneticisi Araçları (Webmater Tools) size ilk tavsiye edeceğimiz Google servisi. Site Yöneticisi Araçları (Webmaster Tools) sayesinde blogunuza ait bir site haritası yayınlayabilirsiniz. Site haritası SEO için olmazsa olmazlardandır ve Google bu konuda size büyük kolaylık sağlıyor. Google Site Yöneticisi Araçları (Webmaster Tools) dışında Google Analytics ile blog istatistiklerinizi görmenize ve çeşitli raporlar oluşturabilmenize imkan sağlıyor. Bunların dışında size tavsiye edebileceğimiz en önemli şey blogunuzu Google Arama Motoruna kayıt etmeniz. Blogunuzu Google Arama Motoruna Kayıt Etmek için blogunuzun URL'ni Google Adres Ekleme sayfasındaki URL kutucuğuna girmeniz ve istediğiniz takdirde alttaki yorum kutusuna blogunuz hakkında birşeyler ekleyipAdres Ekle düğmesine tıklamanız yeterli.

Sizinle Aynı Konuda Yazan Blogları Takip Edin

Servisimizi seçtik, konumuzu belirledik, konumuza uygun ve SEO uyumlu bir şablon belirledik ve blogumuzu yazmaya başladık. Tam da bu noktada herşey yeni başlıyor. Evet evet yanlış okumadınız herşey yeni başlıyor. Blog yazmaya başlamak önemliydi, ama yazmaya başladıktan sonra yapacaklarınız daha da önemli. Blog yazmaya başladıktan sonra, daha aktif olmanız gerekecek. Diğer blog yazarlarını, özellikle de sizinle aynı konularda yazanları takip etmeniz, etkili yorumlar yapmanız, sorulara makul ve mantıklı cevaplar vermeniz ve gündemi takip etmeniz gerekecek. Okuyucularınızla ve diğer blog yazarları ile arkadaş olmanız ve onlardan blogunuza olumlu yorumlar almanız ve mümkünse yazılarınıza ve blogunuza link vermelerini sağlamanız çok önemlidir.

Düzenli Olarak Yazın

Özgün bir içeriğinizin olması diğer bloglar arasından sıyrılmanızda size yardım eder. Özgün ve işe yarar olması kaydıyla sık ve düzenli aralıklarla yazmanızı tavsiye ederim. Özgün olmayan, saçma sapan ve işe yaramayan konularda hergün yazmaktansa, haftada bir veya iki kez özgün konularda yazmak size avantaj sağlar.


Bloglama konusunda ipuçları vermeye çalıştığımız bu ilk yazımız devam edecek, umarım faydalı olmuştur.
Kaynak belirtmek şartıyla bu yazıyı blogunuzda/sitenizde kullanabilirsiniz.

Kaynak : celebice.com

Hiç yorum yok: