İnternette gezinirken okuduğum SEO yöntemleri ve SEO ipuçlarını içeren beğendiğim ve sizlere de faydalı olacağına inandığım bir makaleyi burada tekrar yayınlamak istedim.
SEO İpuçları
* Her sayfanızda mutlaka farklı bir title girin.Bu şekilde Google botlarının sitenizdeki sayfaların birbirinden farklı olduğunu daha kolay anlamasını sağlayacaksınız.
* Sayfa başlığını mümkün olduğunda kısa tutmaya çalışın, kısa ve bilgilendirici.
* Her sayfa için açıklayıcı bir description girin.Description mutlaka her sayfanız için farklı olmalı.Google botları descriptionda yer alanları sitenizin sayfasında bulunan içeriğin kısa bir özeti olarak algılayacaktır.Description'da yazınızı genel bir şekilde tanıtmaktan kaçının.(Yani "SEO hakkında bilgiler" gibi cümlecikler kullanmayın.)
* Sitenizin link yapısı mutlaka SEO uyumlu hale getirin.Örnek olarak www.emircetin.com/articles/article.php?articleid=1247şeklinde değilde www.emircetin.com/yeni-baslayanlar-icin-seo-ipuclari.html şeklinde yapın.Üstte ki maddelerde belirttiğim gibi linklerde gereksiz kelime ve etiketler kullanmamaya özen gösterin.
Üstte saydığım tüm bu maddeler arama motorlarında sitenizin daha üst sıralarda yer almasını sağlamak içindi.Peki neden hepsinde içerikle alakalı etiket ve cümleler kullanmanızı istedik? Örnek olarak Google'da alexa şeklinde bir arama yaptık.
Gördüğünüz gibi title, description ve linkte alexa kelimesi geçiyor. Bu siteniz için bir avantaj sağlayacaktır.Yazdığınız her yazı için yazının içeriğiyle alakalı title, description, link yapısı ve ziyaretçilerin göremediği keywordler sitenizin sıralamada yükselmesi için bir avantaj kazandıracaktır.
Fakat şuna dikkat etmelisiniz ki avantaj kazandıracaktır diyorum.Yani bu kuralları uygulamayan sitelerden üstte çıkacağınızın bir garantisi olmaz, olamaz.Arama sonuçlarında sizin üstünüzde yer alan siteler mutlaka ama mutlaka bir konuda sizden daha üstünler :)
* Google botlarının sitenizi daha sağlıklı bir şekilde indexleyebilmesi için bir sitemap dosyası oluşturun ve http://www.google.com.tr/webmasters/ adresine sitemap dosyanızı tanıtın.
* Menülerde resim veya flash yerine text link kullanın.
* Ve son olarak,içeriğinizi elinizden geldiğince özgün ve yararlı tutmaya çalışın.Bir yazıyı copy-paste yapıyorsanız bile satır aralarına kendi görüşlerinizi ekleyin.Hatta makaleyi okuyup anladığınız kadarını yazın yani makaleyi rewrite yapın.
BLOGGER (BLOGSPOT) BLOGLARDA SEO NASIL YAPILIR?
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çok popüler bir trafik çekme sistematiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistematiği dosyalarının ve kontrolünün tamamı size ait olan web sitelerinde, bloglarda, forumlarda uygulamanız daha kolaydır. Ancak Blogger.com tarafından sağlanan ücretsiz bir blog sisteminde, uygulamaları geliştirmek daha sıkıntılı olacaktır. Sizlere bu yazımda, Blogger sitelerde optimizasyonun nasıl yapılabileceğini, nasıl daha çok trafik elde edilebileceğini anlatmaya çalışacağım.
Sizlere anlatacağım adımlar takip ederek, Blogger.com sitesinden aldığınız ücretsiz blogunuz ile nasıl, diğer web siteleri gibi trafik çekebileceğinizi, hitinizi arttırabileceğinizi öğreneceksiniz.
Adım 1: http://www.blogger.com sitesine girip kayıt oluyorsunuz ve kendinize yeni bir blog oluşturuyorsunuz. Blog isminizi belirledikten sonra ayarları yapmaya başlayacağız.
Adım 2: Blog Başlık Etiketleri:
Bloggerde varsayılan title (başlık) etiketi, “sitenizin adı – içeriğiniz- içeriği yazan blog” olarak görünmektedir. Bu adımla beraber, bir çok SEO uzmanının da belirttiği gibi “içeriğiniz – sitenizin adı” biçiminde olacaktır.
Not: Başlık Etiketleri (Title) arama motorları sonuçlarında ve tarayıcınızın üst kısmında yer almaktadır.
Şimdi gelelim bu işi nasıl yapacağınıza;Öncelikle Blogger’de oluşturduğumuz blogun, paneline giriş yapıyoruz. Aşağıdaki resimde görünen, "Ayarlar" => "Yerleşim" => "HTML'yi Düzenle" sekmesine geliyoruz.
Açıldı mı? Evet, şimdi de düzenleme alanında farenizin tekerleği ile ya da ctrl+f tuş kombinasyonu ile aratarak
<TITLE><DATA:BLOG.PAGETITLE/></TITLE>
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/>-<data:blog.title/></title>
</b:if>
Yukarıdaki kodları ekledikten sonra da, “Şablonu Kaydet” butonuna basarak, yaptığınız değişiklikleri kaydedin. Ardından da blogunuzdaki yazılardan birine girin. Ne oldu? Önce içeriğiniz sonra site başlığınız geldi mi?
Adım 3: Bu adımda, keywords (anahtar kelimeleri) oluşturmayı gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz ki bir çok profesyonel web tasarımcısı, web sitesi sahibi anahtar keliemeleri siteleri için özenle seçer ve mutlaka uygular. Örneğin ücretsiz yazılımlar ve oyunlar ile ilgili bir siteniz varsa, “ücretsiz ücretsiz yazılım, ücretsiz oyunlar, indirme, indir oyun, yumuşak ücretsiz uygulamalar, oyunlar,
Online oyun, yazılım değerlendirme” gibi anahtar kelimeleri sitenizi için uygularsınız ve arama motoru optimizasyonunda önemli bir adım daha atmış olursunuz. Ancak dikkat edilecek önemli bir konu da, anahtar kelimelerimizin toplamda 25-30 taneyi geçmemesidir. Aksi taktirde arama motororlarının örümcekleri blogumuzu spam blog olarak algılayabileceklerdir.
Gelelim anahtar kelimeleri oluşturmak için yapmamız gerekene. Yine az önceki gibi HTML Düzenle aşamasına geldikten sonra, düzenleme ekranı içerisinde
<HEAD>
<META CONTENT='BURAYA ANAHTAR KELİMELERİ YAZIN' NAME='KEYWORDS'/>
Adım 4: Windows Live Writer programını kullanın.
Windows Vista paketi ile beraber gelen bu programı Windows Live Suite ve diğer blogcular için çok faydalı özellikler sunan hafif ve kullanımı kolay, ancak işlevsel bir yazılımdır. Bu programla ne yapabilirsiniz?
Resimlerle çalışabilirsiniz: Resimleri boyutlandırabilir, etiketleyebilir, gölgeler verebilirsiniz.
Günlük Takibi : Masa üstünüzdeki işlevselliği ile günlükleri takip edebilirsiniz.
Etiketler : Yazılarınız için kolayca etiketler oluşturabilir, bu etiketleri içeriğinize ekleyerek, benzersiz bir seo çalışması yapabilirsiniz. Bu etiketler Technorati gibi siteleri de destekler.
Sosyal İmleme Siteleri: digg, del.icio.us vb. 43 tane sosyal imleme sitesine aynı anda içeriğinizi imleyebilirsiniz.
Kısacası blogger panelinizde yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı bu program ile yapabilirsiniz. Programı edinmek için http://download.microsoft.com/download/9/B/5/9B5F7E2B-6AE8-447C-8301-1ABC77A9E5FB/tr/wlsetup-all.exe adresini kullanabilirsiniz.
Adım 5: Ping Hizmetlerinden Faydalanın.
Yukarıda kısa tanıtımını yaptığımız program aracılığı ile ping (güncelleme uyarısı) hizmetlerinden tek seferde yararlanın. Arama motorlarına arama gönderilerinizi Windows live writer programı aracılığı ile tek seferde yapabilirsiniz. Programı indirdikten sonra, içeriğinizi yazın ve Toolsè Options è Ping Servers bölümüne girerek aşağıdaki listeyi çıkan forma ekleyin.
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://1470.net/api/ping
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.moreover.com/ping
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://bblog.com/ping.php
http://bitacoras.net/ping
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blogdb.jp/xmlrpc
http://blogmatcher.com/u.php
http://bulkfeeds.net/rpc
http://coreblog.org/ping/
http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt
http://www.lasermemory.com/lsrpc/
http://ping.amagle.com/
http://ping.bitacoras.com
http://ping.blo.gs/
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
http://ping.blogmura.jp/rpc/
http://ping.exblog.jp/xmlrpc
http://ping.feedburner.com
http://rpc.newsgator.com/
http://rpc.pingomatic.com
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://topicexchange.com/RPC2
http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://1470.net/api/ping
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.moreover.com/ping
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://bblog.com/ping.php
http://bitacoras.net/ping
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blogdb.jp/xmlrpc
http://blogmatcher.com/u.php
http://bulkfeeds.net/rpc
http://coreblog.org/ping/
http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt
http://www.lasermemory.com/lsrpc/
http://ping.amagle.com/
http://ping.bitacoras.com
http://ping.blo.gs/
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
http://ping.blogmura.jp/rpc/
http://ping.exblog.jp/xmlrpc
http://ping.feedburner.com
http://rpc.newsgator.com/
http://rpc.pingomatic.com
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://topicexchange.com/RPC2
http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2
Yukarıda var olan liste, blogunuzda yeni içerik olduğunu arama motorlarına haber verecek, arama motorlarının örümceklerini sitenize davet edecektir.
Bu makaleyi kaynak göstermek koşulu ile, istediğiniz her web sitesinde yayınlayabilir, her paylaşım sitesinde paylaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder