29 Ağustos 2008

İslam dünyası oruca farklı günlerde başlayacak; Bardakoğlu 'tereddüt yok' dedi

Quoted from http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=731613&title=islam-dunyasi-oruca-farkli-gunlerde-baslayacak-bardakoglu-tereddut-yok-dedi:

ZAMAN GAZETESİ [İnternetin İlk Türk Gazetesi]  - İslam dünyası oruca farklı günlerde başlayacak; Bardakoğlu 'tereddüt yok' dedi

Türkiye 31 Ağustos Pazar akşamı ilk teravih namazı kılarak Pazartesi günü oruca başlayacak. Hilalin kavuşmasını esas alan İslam ülkelerinden bir kısmı ise Ramazan orucuna Türkiye'den bir gün önce başlayacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Başkanlığımızın Ru'yeti Hilal Konferansı Kararları'na uygun olan Kameri ay başlangıcının tespiti ve uygulaması hakkında, vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmamalıdır." uyarısında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı öncesinde değişik ülkelerin farklı günlerde oruca başlamasından kaynaklanan kafa karışıklığına açıklık getirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'nin bazı ülkelere göre bir gün sonra oruca başlayacağına dikkat çekerek vatandaşın tereddüde kapılmamasını istedi. Türkiye'nin Ramazan orucuna başlaması ve bitirmesinde Ru'yeti Hilal Konferansı Kararlarını dikkate aldığını ifade eden Bardakoğlu, hilalin kavuşmasını esas alan ülkelerin bir gün önceden, görülmesini esas kabul eden ülkelerin ise bir sonra oruca başlayacağını ifade etti.

Ramazan ayının habercisi hilal, 30 Ağustos Cumartesi günü Türkiye saatiyle 21.59 da Kavuşum (İctima), 31 Ağustos Pazar günü Türkiye saatiyle 12.31 de Ru'yet olacak ve hilal ilk defa Avustralya'nın batısından itibaren görünmeye başlayacak. Cumartesi günü Ankara'da ay güneşten 18 dakika, Mekke'de 17 dakika önce batacağı ve her iki şehrin ufuk çizgilerinin altında bulunacağından kesinlikle görülemeyecek. Pazar günü ise ay; Ankara'da 8 dakika, Mekke'de 20 dakika sonra batacak olmasına ve Ankara'da 0 derece 59 dakika, Mekke'de ise 3 derece 51 dakika ufuk çizgisinin üstünde olmasına rağmen güneş ışınlarının kuvveti sebebiyle görülmesi mümkün olmayacak. Kavuşumu esas alan bazı İslam ülkelerindeki Müslümanlar 31 Ağustos Pazar günü, Peygamberimizin uygulamasını esas alıp Ru'yeti, yani hilalin görülmesini takip eden günü Kameri aybaşı kabul eden Türkiye gibi diğer İslam ülkelerindeki Müslümanlar ise 1 Eylül Pazartesi günü oruç tutmaya başlayacak.


Yazının tamamını okumak için Zaman Gazetesi'nin internet sitesine bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok: