15 Ağustos 2009

AKP ve İşçi Emeklileri

AKP ve İşçi Emeklilerinin Sorunları

AKP iktidara geldiği ilk günden bu yana birçok şey yapmıştır, bunları bazı medya grupları yazıyor, bazıları ise görmezden geliyor. Biz bu yazımızda AKP'nin yapmaya çalıştığı ama ilk engellemede vazgeçtiği, en azından şu anda böyle görünen, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi üç adet devlete bağlı tamamen ayrı sosyal güvenlik kurumu olması ve bu kurumlardan emekli olan insanların farklı, farklı haklara sahip olmaları adaletsizliğini gidermemesi en azından ağırdan alması konusunda yazacağız.

Ülkemizde yaşayan, çalışan ve bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olan insanlar çalışırkende, emekli oldukları zamanda, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna göre değişen farklı, farklı haklara sahip. Şu anki durumda da en avantajlı olan kurum emekli sandığı. (Bu benim şahsi kanaatim) Neden böyle düşünüyorum? Bunun çok basit bir kaç sebebi var.

Emekli Sandığına bağlı çalışanlar düne kadar sağlık konusunda çok çok çok fazla avantajlı idi. Bu adaletsizlik son yapılan sağlık reformları ile azaltılmış olsada, halan giderilebilmiş değil. Gerekli iyileştirmelerin devam edeceğini ve Emekli Sandığı ile diğerleri arasındaki farkın kapatılacağını umut ediyorum.

Emekli Sandığından emekli olanlar ile diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar arasındaki maaş adaletsizliği. Bu konuda maalesef kanayan bir yara. İşçi ve bağ-kur emeklilerine neden memur emeklilerinden daha düşük oranlarda zam verilir? Zaten işçi ve bağ-kur emeklilerinin büyük bölümü düşük maaş alıyorken, birde zam oranları düşük tutulunca maaş farkı giderek artıyor. Bu acaba AKP'nn bürokrasiden çekinmesinin bir neticesi mi? İmkanlar kısıtlı olduğu için işçi ve bağ-kur emeklisine düşük zamlar veriliyor ise eğer tüm emeklilere aynı oranlar uygulanmalı. Ben AKP'ye oy verenlerin bürokratlar değil, işçi ve bağ-kur'a bağlı çalışanlar olduğunu düşünüyorum, tamam oy verene iyi zam verip, oy vermeyene vermemek adaletsiz olur, ama, bunu tam tersi hem saçma, hem adaletsiz olur. Neticede seçilemezsenniz hiçbir şey yapamazsınız. İşçi ve Bağ-Kur emeklisinin fedakalık yapması memur emeklisinin yapmaması olur mu? Fedakarlık ise herkes yapacak.

Çalışırken de işçi ve memur arasında çok büyük adaletsizlikler var, maden ocaklarında yerin yüzlerce metre altında çalışan bir mden işçisi, veya tam tersi, yüzlerce metre yükseklikteki gerilim hatlarında çalışan işçi ile, (bu örnekler çoğaltılabilir) masa başında çalışan memur aynı şartlarda çalışmıyorlar.

Bu adaletsizlik ve çok başlılık nasıl düzeltilir? Çok basit aslında (Tabii kolay derken adaleti gözeterek, eşitliği düşünerek hareket edileceğini varsayıyorum, bütün sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplarsınız, aradaki farklılıkları ve adaletsizlikleri de en kısa zamanda gideririsizniz? (eski Cumhurbaşkanımız, gerekçesini bilemiyorum ama, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştirme yönünde hazırlanmış bir yasayı iptal ettirmişti galiba)  Normal olan ve yapılması gerekende budur.

Yukarıdakilere ilave edilebilecek pek çok şey bulunabilir, emekli sandığı çalışanları aleyhine olanlarda sıralanabilir, neticede, bunları düzeltmek amaç ise, pes etmek yerine çözüm için çalışmak ve adım atmak gerekir. AKP'nin bu yönde çalıştığını ve bir çözüm üreteceğini düşünüyor ve umuyorum. Bu adaletsizliği çözemezlerse zaten, AKP'ye küsen bir seçmen kitlesi daha yaratmış olacaklar.

Hiç yorum yok: